Denný spánok: 4 – 6 mesiacov

Niektoré deti už majú veľmi pravidelný a predvídateľný ranný spánok i poludňajší spánok. Každý denný spánok trvá hodinu až dve. Iné deti ešte stále majú len veľmi krátke denné spánočky, prípadne sa u nich môžu striedať krátke denné spánky s dlhými. Deti, ktoré prekonali koliku a tie, ktoré si ešte neosvojili schopnosť samostatne sa utíšiť a zaspať, budú s väčšou pravdepodobnosťou spinkať cez deň len v krátkych intervaloch. Neporovnávajte detičky, každé v tomto veku prechádza svojím vlastným tempom k zdravému spánku. Buďte trpezliví.

Sú deti, ktoré počas dňa potrebujú aj tretí – podvečerný spánok. Tento sa vyskytuje neskôr popoludní a býva zvyčajne kratší a povrchnejší ako dva hlavné denné spánky (ranný a poludňajší). Možno sa domnievať, že tieto deti potom budú môcť ísť na noc spinkať o niečo neskôr ako tie, ktoré tretí spánok cez deň nemajú a spia cez deň celkovo menej. Nie je to však pravidlom. Neporovnávajte deti, každé má svoj vlastný režim a každé potrebuje ísť na noc spinkať vo “svojom vlastnom” čase.

Práve rôznorodosť a veľké rozdiely medzi deťmi v tomto veku bývajú pre rodičov často frustrujúce, ak deti navzájom porovnávame. Zmierte sa s faktom, že deti sú rôzne a naďalej sa držte pravidiel, ktoré sme si zaviedli v článkoch Denný spánok: Od narodenia do 3 mesiacov a Denný spánok: 3 – 4 mesiace – tak si môžete byť istí, že vaše dieťatko je na ceste k zdravému a kvalitnému spánku. Sústreďte sa najmä na správne načasovanie nočného spánku: čas, keď dáte svoje dieťatko na noc spať, nech je vždy v súlade s prvými prejavmi ospalosti.

Vo všeobecnosti sa pokúšajte dávať svoje dieťatko spinkať cez deň i na noc vždy v čase, keď si všimnete prvé prejavy ospalosti. Niekedy však, najmä ak sa dieťa ráno budí príliš zavčasu (orientačne: dlhšie pred 6 hodinou rannou – pozn. prekl.) sa súčasne budete musieť snažiť natiahnuť dobu bdenia tak, aby ste udržali pravidelnosť a harmóniu s celkovým biorytmom dieťaťa. (V takýchto prípadoch ide o veľmi citlivý prístup – balansovanie na hranici únavy tak, aby boli zachované pravidelné, už zažité spánkové rytmy, ale na druhej strane, aby sme dieťa nedohnali až príliš ďaleko za hranicu zdravej únavy – viď článok Spinkať bez plaču: základné fakty a prevencia – pozn. prekl.)

6 mesiacov:
V 6 mesiacoch veku asi 80% dojčiat spí 2 denné spánky a 20% dojčiat spí až tri denné spánky.
Priemerné celkové trvanie denných spánkov dokopy je asi 3,5 hodiny, ale celkový čas sa pohybuje medzi 1-6 hodinami. 80% detí spí počas denných spánkov spolu 2,5-4 hodiny za deň. 5% detičiek spí menej ako 2,5 hodiny za deň a 15% detí vo veku 6 mesiacov spí viac ako 4 hodiny za deň. Neporovnávajte deti čo sa týka trvania denného spánku.

Vo veku 6 mesiacov už pokusy o predĺženie príliš krátkeho denného spánku (podanie cumlíka, pohojdanie, zbežné nadojčenie) s väčšou pravdepodobnosťou zlyhajú, lebo sú pre dieťa viac sociálnymi stimulmi ako opätovným upokojením a uspávaním.

Marc

24 komentárov

Filed under Denný spánok

24 responses to “Denný spánok: 4 – 6 mesiacov

  1. weissbluthmethod

    OTÁZKA: Stačí niektorým deťom denný spánok, ktorý netrvá ani hodinu?
    ODPOVEĎ: Dúfam, že pochopíte, že momentálny nedostatok kvalitného výskumu v tejto oblasti ma obmedzuje len na to, aby som s vami zdieľal vlastné pozorovania a pocity, ktoré mám zo svojej praxe: zdá sa, že denný spánok, ktorý trvá podstatne kratšie ako 30 minút, veľmi dieťaťu nepomôže. Ak denný spánok trvá 30-60 minút, nie je taký regeneračný a posilňujúci ako spánok, ktorý trvá hodinu a dlhšie. Každopádne, u dojčiat mladších ako 4 mesiace môže byť úplne normálne, ak spia mnoho krátkych denných spánkov, ktoré netrvajú ani 30 minút. Dojčatá od 4 – 6 mesiacov môžu takisto spať kratšie denné spánky (30-60 minút) a nezdá sa pri tom, že by tieto deti mali nedostatok spánku. Sledujte svoje dieťa, to je dôležitejšie ako sledovať tieto čísla. Ak je dieťa celkovo dobre oddýchnuté a nezdá sa vám počas dňa ani večer nikdy príliš unavené, všetko je v poriadku.
    Marc

  2. katarina

    dobry den,
    zaujimalo by ma ci sa da nejakym sposobom natiahnut spanok resp naucit dietatko dlhsie spinkat cez den? bezne podanie cumlika alebo kolisanie nezabera. moj 6 mesacny syncek spava zasadne len 40 min ale velmi hlbokym spankom. A zhruba po 2,5 hod je uz unaveny a ideme spinkat znovu.je to velmi frustrujuce lebo kazdy den sa budi o inom case od 5.00 do 6.30 rano a preto su denne spanky vzdy o inom case. nevadi ze nemame teda presne stanovene o kolkoj chodime spinkavat.
    dakujem

    • petra

      no my mame velmi podobny problem, mala bude mat teraz 6 mesiacov. a cez den ju musim ukladat 4-5 x za den spat. vacsinou spi presne pol hodinu na minutu a potom sa tvari ze je vyspinkana. ale bdela vydrzi tak 1,5 maximalne 2 hodiny a zasa uspavanie.. dost vycerpavajuce

      • Michal

        Toto je presne ako cez kopirák u nás – aj vek sedí. Podarilo sa Vám nejako pokročiť?

    • weissbluthmethod

      “Viac neprerušovaného, nefragmentovaného nočného spánku, ktorý sa koná v správnom biologickom čase v súlade s cirkadiálnymi rytmami dieťaťa (najmä včasné ukladanie na nočný spánok, ktoré je prevenciou proti prílišnej únave) udrží dieťa dlhodobo dobre oddýchnuté. Dlhodobo dostatočne oddýchnuté dieťa s kvalitným nočným spánkom má časom automaticky lepšie, dlhšie, bezproblémovejšie denné spánky. Môj otec povedal: “Spánok vyvoláva ešte viac spánku.” a je to pravda! Správne načasovanie denných spánkov a včasné ukladanie na nočný spánok sú v tomto veku výnimočne dôležité.”
      S pozdravom,
      Daniel Weissbluth, MD”

  3. Maja

    dobry den, mam 5.5 mesacneho synceka (narodil sa o 5 tyzdnov skor). v noci spinkava ukazkovo.chodi spinkat o 19 a zaspi pekne sam do 5 min. rano vstava zhruba o 6 – budi sa na papanie v noci len raz. no mame problem s dennym spankom. ten mu trva vzdy len 30 min. davam ho teda spinkavat 5-6krat denne. hore vydrzi max. 2 hodiny, okolo obeda len hodinu. preto sa mu zvycajne snazim ten obedny spanok predlzit, lebo inak byva mrzuty. viete mi poradit ako mu predlzit denny spanok? dakujem

  4. Chilli

    dobry den u nas je to naopak ….moja mala ma 4 mesiace rano vstava okolo6h30-7h potom spi kazde dve hodiny po 30 minut a teda dajme tomu o 9h a 11h potom ju ukladam o 13h30 aj s papanim nam to obcas trva do 14h30 nez zaspi ale pospi 2 az 2a pol hodiny ak sa zobudi o17tej viem ze o 19tej bude zase chciet spinkat a vtedy opat spi 30 minut ….ak je vsetko vporiadku mala by opat jest 20h30 no napriek tomu ze prva polhodinka prebieha vporiadku mala mi nechce zaspat…pritom ju kojim presne rovnako ako na obed …ale v posledne vecery som mala pocit ze odgrgnutie jej robi problem …ze prave to ju prebudi …upresnim ze spime na brusku uz od narodenia 😦 na chrbatiku okrem kociarika ci hojdacej siete nezaspi (tam aplikujeme tie 2 ranne a podvecerny 30 minutove spanky) nakoniec zaspime s velkym 10 az 15 minutovym placom kolo 21h30 aj neskor 😦 myslela som si ze na to idem dobre o 20h30 sa aspon pekne napapaa vlastne o 21vej by tak mala opat 2oj hodinovy interval od posledneho spanku o 19tej….no napriek tomu mi drobcek zaspat nechce a konci to tak ze zaspi ovela neskor s placom ktory trva niekedy aj 15minut 😦 niekedy papa este o 21h15 potom sa prsnika pusti a pozera kolo seba …dnes som aj videla ze si posuchala ocka nakoniec som ju o 21h36 dala do postielky na brusko ako zvykne spinkat …5 minut bola tisko a potom spustila plac velmi silny …po 10minutach zaspala …ale mam skor pocit ze od unavy z toho placu ako unavou samou klasickou…. co by ste mi poradili ako na to vecer ? dakujem

  5. janka

    ahojte moje dcerka chodi spinkat o 7 vecer a pol 7 ju kazdy den kupem a o 7 uz spinka dam jej mliecko a hned spi na dalsiu davku mliecka sa nezobudi sama vobec davam jej ho pocas spanku pri ktorom ju trosicku steklim za nostek aby aspon trosku bola pri papani pri bdeni .rano sa mi zobudi okolo 8 az 9 cez den jej pustim pohadky dam je hracky a ona sa hra ak sa citi unavena otoci sa na bok a zaspi sama a to ma len 6 mesiacov takze som stastna ja si myslim ze pre dieta je hlavne mat svoj pravidelny rezim ked date malu alebo maleho spat raz o 3 raz o 4 myslim ze je to hodinovy posun pre moju malu by to bol problem pretoze je zvykla na svoj rezim

  6. Erika

    Áno aj ja si to myslim my mame tiež presný režim a v noci spime celu noc bez zobudenia. Ideme spať čas okolo 19tej a zobudzame sa o 7:00rano cez deň spí tak ako chce ale snažím sa ju dávať každé dve hodiny ale niekedy nechce spí cca pól hodiny až 45 min.

  7. Lenka

    ahojte, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 6 mesačného synčeka, ktorý má problémy s nočným spaním. Je strašne veľa krát za noc hore (už to ani nepočítam) a stále mrnčí – niekedy zaberie cumlík, prsník vždy. Je cez deň veľmi aktívny, a v noci tiež, stále sa prevaľuje z jedného boku na druhý a keď ho paplonik zastaví, tak sa preberie a mrnčí. Už spáva aj odokrytý a aj tak sa budí stále. Chodí večer spinkať o cca 8-8.30, ráno vstáva okolo 7. V noci sa prvý krát zobudí o cca 23.30 a potom už do rána sa len mrví, otáča, mrnčí a preberá. Zaspáva vo svojej postielke,po prvom zobudení si ho už nechávam vo svojej posteli.Cez deň spí 3 spánky: prvý od 9 do 10.45 potom druhý od 12.45 do cca 14.30 a tretí cca od 17 do 17.30 hod. Cez deň spinká pekne, neprerušovane, doobeda doma, poobede v kočíku. Cez deň nebýva mrzutý, je dobrý a kľudný. Len tie noci:( Trvá to už 3 mesiace, odkedy sa začal prevaľovať na bruško, vtedy sa nám inak dobré nočné spanie (1-max 2x za noc hore) pokazilo. Režim má takýto približne od narodenia. Rozmýšľali sme, či to nie je zúbkami, ale zatiaľ zúbky nič a neviem, či je možné, aby kvôli zubkom 3 mesiace zle spával. Žiadny iný problém sme nenašli. Papá pekne, priberá dobre, váži už 8 kg. Pediater nám nevie pomôcť s tým.Rozmýšľali sme, že mu skúsime zrušiť ten tretí spánok aby chodil skor spinkať,ale zatiaľ sa to nedarí. Budem veľmi vdačná za odpoved,už som veľmi vyčerpaná 🙂 Ďakujem

  8. katarína

    Dobrý večer , ja ma problem so spanim mojej dvoj mesačnej dcerky ráno vstane a do večera ju musim uspavať aj 10 krat lebo ked ju uspím tak vstane co 5-10 minut a nanovo ju uspavam uz ma to nebaví ale ked pride 19 hodina tak babatko spinka a vstane až o 3 v noci a rano o 6 čiže v noci je zlata no spanok ma nepokojný cez den pritom hladna nieje a koliky tiež mame poriešené čiže ju určite netrapia ak mi vie niekto pomoct tak mi napiste dakujem velmi pekne

    • Jana

      Katka, mám presne to isté… AKoby ste písali úplne o nás… Už som z toho unavená, lebo ju musím uspávať na rukách aj 10-15 min. a ona potom spí len tých 5-10 min. Sama vôbec nevie zaspať, plače dovtedy, pokiaľ ju nevezmem a neuspím… Poradil Vám niekto? Či sa to už zmenilo? Prosím, napíšte mi… Jana

      • kethrin

        Janka ahoj,nie nik mi este nepomohol a pretrvava to stale.Niekedy je super sama zaspinka aj cez den a inokedy je to horor. Napriklad 5 dni bola super ako hovorim a tieto dva dni place, budi sa co chvilu je hore nervozna a ohryza ruky hladna urcite nieje ked jej dam mliecko tak mi ho vytiska jazykom. Ale prisla som nato ze ma koliku ked jej dam kvapky espumisan alebo babycalm a vymasirujem jej brusko a trubickou ju odprdkam tak je kludnejsia ale musime to zvladnut nic sa neda robit napis dobre

  9. wiki

    moj chlapcek ma 6 mesiacov a chcem sa spitat ci je to normalne ze cez den mi spi len 1-2 hodinki a potom uz je hore kupe sa o 18.30 a potom zaspi o takej 20.00hod a vecer kazdu hodinu sa zobudza mozno preto lebo dojcim a chce citit mamicku v bliskosti.

  10. lenka

    ahojte mam skoro 6 mesačnú dcérku a mám jeden tip na pokojny spanok cez den, ja ju dávam do vaničky od kočíka spat na balkon poriadne ju nababuším a spinká mi tam ale len poobede také 2 hodinky a ked sa náhodou preberie viem ju ukolisat do spanku kdežto v postielke by sa to už nedalo.v noci je to už horšie aj mne sa budí často na prsník tak som to po čase vzdala a nechávam si ju pri sebe v posteli a kojím v noci po ležiačky a hned obe zase zaspíme:)

  11. Lenka

    ahojte mam 6mesačnu dcerku doteraz mi krasne spinkala ako cez den tak v noci teraz sa mi otočila tak ze cez den mam ju problem uspat do obeda na hodinku a poobede na dve hodinky.V noci zaspi mi o 19.30 hod a spinka do 02.00 hod KONIEC uplne som hotova nic nespravim najhoršie je že enom somnou snikym inym nechce byt ani spinkat ale zda sa mi že na jej vek velmi malo spinka.Poradi mi niekto

  12. mata

    ahojte
    moja mala-4mes. chodi spavat az okolo 1 v noci, uz od narodenia. a ani za svet ju neviem posunut dopredu. rano potom vyspava do 10-12. jane, ze medzitym papa okolo 5 a 9.
    mata

    • petra

      ahoj,ako ste to nakoniec poriesili? moj maly ma 5 mesiacov a robi to iste,a v noci sa budi na jedenie,uz nekojim…tiez nemame kvoli tomu pevny rezim,kazdy den je iny,o 19.00 -19.30 ho kupem potom sa napapa a ukladam ho spat,ale spi len pol hodinu alebo hodinu,vzdy sa zobudi a je hore 2,5 – 3 hodiny.vdaka za odpoved

      • sezara

        u nas to mala vyriesila sama = sama sa postupne poposuvala najprv smerom este hlbsie do noci (isli sme spat o 6 rano) a potom zasa smerom naspat- cele to jej posuvanie trvalo asi 4mesiace. skusali sme vselico , ale nic nepomahalo. mala proste svoj rytmus na ktory som musela nabehnut (nastastie bola prve dieta takze som s nou mohla cez den dospavat).

  13. Jarka

    Ahojte
    Potrebovala by som poradiť. Mám 6 mesačné dievčatko a mám problém z jej denným spánkovým režimom, cez deň spinká 4 až 5 krát približne po 40 minutách, po prebudení je unavená do dvoch hodín, je to veľmi stresujůce. Zaspáva sama, alebo v kočiariku. Na nočný spánok ju ukladám cca o 18:30, v noci sa mi ešte budí niekedy viac a niekedy menej často na pitie vodičky o 23:00 jej dávam papať a potom sa uloží na hlbší spánok a pýta si až okolo 03:00, ráno sa budí cca 06:00-06:30 a už o 08:00 sa pýta spinkať a potom celý deň dookola po 40 min spánku. Spánky cez deň nemá presne stanovené na čas, lebo niekedy chce a niekedy nechce zaspať v tom istom čase, som z toho nesmierne vyčerpaná, lebo celý deň riešim iba jej spánok, prosím poraďte ako jej režim môžem upraviť a ako predľžiť spánky. Ďakujem

  14. Michaela

    Dobrý deň potrebujem poradiť som už zúfalá. Moja, 7mesacna dcérka má obrovský problém zo spaním. Na noc ju ukladam o 18.00 zaspáva sama. Od druhej rána do pol5uz nespí a potom ešte pospi do. Pol7siedmej cez deň spánok hrozný. Spi vždy max 30min potom sa zobudí a už nieje možné ju uspať ďalej. Na obed jedine v kočíku pospi 2hod inak nič. Ranný spánok trvá pol hod. Keby som. Ju na obed nevozila v kočiari nebude spinkať ani tie dve hod. Neviem co robiť keď sa zobudi po tých 30minutach co robiť aby v noci spala? Sedím od pol2do pol 5pri postieľke a hľadám aby zaspala no už je toho veľa…. Ďakujem za rady

  15. Michaela

    Dobrý deň začala som dávať dcérku spinkať omnoho skôr a nezdá sa mi aby to viedlo k lepšiemu výsledku v noci sa omnoho viac budí ráno príliš skoro vstáva je to horšie ako keď som ju dávala neskôr je menej oddýchnuta pretože po nociach spi o veľa horšie

  16. Klaudia

    Dobrý deň. Ja mám 6 a pol mesačnú dcérku,od narodenia nevedela sama zaspať,tak som ju musela naučiť aspoň na rukách (neznáša kočík). Na začiatku som ju niekedy hojdala až hodinu a pol,kým zaspala,dnes už len maximálne 20 minút,keď má zlý deň 30 minút. Už niekoľko mesiacov zaspáva večer okolo 18:30 až 19:30.Zobudí sa o pol hodinku aby som ju uspala a niekedy zaspí hlboko niekedy nie .V noci sa mi zobudí raz okolo 2 až 5 hodín,napapá sa,zase ju uspím a spi do 5 až 7 hodín ráno. Aj nám sa posúva čas denného spánku.Spí 2 až 3 krát pol hodinku celý deň. Vyskúšala som asi všetko, od kočíka cez biely šum po zaspanie spolu. Nič nepomohlo, asi musím vydržať. Časom sa to môže zmeniť.

  17. Kerry Satterwhite

    Looking for fresh buyers? Receive thousands of people who are ready to buy sent directly to your website. Boost revenues fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For more info send a reply to: george4633wil@gmail.com

Pridaj komentár