Denný spánok: Od narodenia do 3 mesiacov

Denné spánky v tomto období bývajú nepravidelné a často krátke.

Pamätajte, prevencia problémov so spánkom od samého začiatku je ďaleko jednoduchšia ako naprávanie následkov už narobených chýb. A navyše, dá sa tak úplne vyhnúť plaču kvôli spánku i noseniu na rukách. Svojmu dieťatku môžete pomôcť, aby sa naučilo pekne samo zaspať –  celkom bez plaču, ak dodržíte nasledovné pravidlá hneď po príchode z pôrodnice:

–         hneď po príchode z pôrodnice začnite ukladať svoje dieťa spinkať v ten správny čas (t. j. pri prvých náznakoch ospalosti – keď je ospalé ale ešte stále bdelé). Prečítajte si články, ktoré hovoria o prvých náznakoch únavy (napr. Prevencia problémov so spánkom a ich manažment, Denný spánok alebo Spinkať bez plaču: základné fakty a prevencia) Trvá istý čas, kým rodič spozná svoje dieťa – každé dieťatko je iné, preto svoje bábätko pozorne sledujte, buďte pripravení na trochu experimentovania, aj na občasné chyby a omyly, ktorých sa každý z nás spočiatku dopustí, kým získa potrebný cit. Po čase sa však naučíte presne rozlišovať ten magický okamih, kedy je správny čas dať dieťa spinkať, aby nebolo príliš čulé, no ani príliš unavené. Vtedy dieťa položíte do postieľky a ono ako mávnutím čarovného prútika bez vašej asistencie do niekoľkých minút zaspí. Pravda je taká, že väčšina rodičov tú magickú chvíľu „prešvihne“ a vtedy vznikajú všetky bežné problémy so spánkom.

–         držte intervaly bdenia krátke (deti v tomto veku vydržia bdieť asi hodinu, hodinu a pol, niekedy dve.) Do dvoch hodín po zobudení však dieťa musí znova spať, inak sa nevyhnete „druhému dychu“ a ďalšie zaspávanie bude problematické. Začnite s uspávacím rituálom včas, aby max. dve hodiny po prebudení už bolo dieťa v postieľke a zaspávalo. Mnoho detí nevydrží byť hore ani tie dve hodiny, preto buďte veľmi citliví na prvé náznaky ospalosti.

–         zaveďte uspávacie rituály (napr. okúpať, masáž, obliecť do pyžamka, nadojčiť, uspávanka a položenie do postieľky, cumlík, pohladkanie po líčku, zavrieť dvere… a pod.) Je na vás, aké rituály si zvolíte, ale buďte v nich dôslední, aby dieťa vedelo podľa nich rozlišovať, že sa blíži čas spánku. Pozn.: uspávacie rituály na denný spánok nemusia byť rovnaké ako tie, ktoré budete používať pri uspávaní na noc, pretože za nočný spánok je zodpovedná iná časť mozgu ako za spánok denný.

–         zapojte častejšie do uspávacích rituálov aj otecka (alebo hocikoho okrem matky). Striedajte sa. Obaja však dodržiavajte vždy rovnaké rituály pred spaním. Takisto nech váš systém dodržiava každý, kto vám s dieťatkom pomáha (starí rodičia, priatelia…) Na denné spánky, tak ako aj večer na noc, nech matka dieťa nadojčí, ale nech ho potom pripraví na spanie a uloží do postieľky otec (alebo ktokoľvek okrem matky). Tak sa vyhnete tomu, že si dieťa začne spájať so spánkom iba mamičku alebo jej prsník a bez nej už potom nezaspí.

–         zavinovanie či balenie dieťaťa do perinky alebo dečiek, ako aj cumlíky môžu pomôcť dieťaťu utíšiť sa a nie sú škodlivé

–         pre  rodičov tých 20 percent detí, ktoré sa boria s kolikou: robte čokoľvek, čo funguje, aby ste maximalizovali spánok a minimalizovali plač: dovolené sú kolísky, kočíky, auto, nosenie na rukách, spanie na matkinom prsníku alebo oteckovi na hrudi… avšak kolika končí najneskôr v 3-4 mesiacoch a vtedy je dôležité začať vnímať plač dieťaťa ako dôsledok spánkového deficitu a nevyhnutne čím skôr zaviesť zdravé spánkové návyky. Na prípadné otázky ohľadom koliky vám radi odpovieme (Dr. Weissbluth napísal niekoľko publikácií a štúdií o kolike a venoval jej popri detskom spánku svoje celoživotné výskumy.)

–         po 6. týždni (počítame vždy od termínu pôrodu, nie od dátumu narodenia) sa začnite zameriavať aj na nočný spánok – posuňte ho na skoršiu hodinu. Sledujte prvé náznaky ospalosti a snažte sa večer vystihnúť ten správny okamih, keď dáte dieťa spať.

–         niekedy sa príliš krátky denný spánok dá predĺžiť tak, že podáte dieťatku vypadnutý cumlík, upokojíte ho, zbežne v tichosti nadojčíte alebo mu priviniete dečku, či hračku, pri ktorej je zvyknuté zaspávať.

15 komentárov

Filed under Denný spánok

15 responses to “Denný spánok: Od narodenia do 3 mesiacov

  1. barbora

    Dobry den,
    mam zachvilu 2mesacneho synceka a mame problemy s dennym spankom. Rano sa budi okolo 6-7, potom sa nakojime, trosku bdi, prebalim ho a dam ho zase spinkat, tento prvy doobedny spanok ma krasny cca 3-3,5 hod. trva to vacsinou do 11-12. Potom vsak az do vecera mame problem zaspinkat, nenechavam ho hore viac ako hodinku ( uz zacina aj mrncat), takze ho dam spinkat (cez den mi vie zaspinkat len v kociku 😦 ), avsak nevydrzi spat viac ako pol-tristvrte hodinku,potom place a place aj ho nakojim a stale place, dakedy sa ukludni ale potom je chvilu hore a ide spat, a tento kolobeh je rovnaky az do vecera, kedy ide uz nocny spanok, ktory je uz vacsinou celkom v poriadku, avsak maly vobec nechce spinkavat v postielke, musim ho uspavat na prsniku a potom hajkat a az potom zaspinka u nas v posteli 😦 akonahle je v postielke, ci uz cez den, alebo vnoci zacne plakat. V postielke spinkaval len ked bol uplne malicky, potom tam uz iba plakal. Neviem cim to je vsetko sposobene, snazim sa mu porozumiet, ale niekedy fakt neviem,preco mi po tej 12-tej poobede uz nechce normalne na 2-3hodinky zaspat.
    Dakujem Vam velmi pekne za Vasu odpoved.

    • weissbluthmethod

      Dobrý deň, doktor Weissbluth potrebuje vedieť, kedy chodí dieťatko na noc spať – teda kedy ho ukladáte, kedy zaspáva na nočný spánok. Bez tejto informácie Vám zatiaľ nevie odpovedať na Vaše otázky. S pozdravom Katarína

      • barbora

        Dobry den,
        na noc ho ukladam okolo 20.00, skusala som aj skor, ale vzdy zaspi az o 20.30.
        Dakujem

      • weissbluthmethod

        Spať na noc o 20.00 je príliš neskoro pre vaše dieťatko. Doktor Weissbltuh odporúča pokračovať v snahách o posun času ukladania na noc skôr. Nemusí to ísť zo dňa na deň, chce to čas, trpezlivosť a trochu experimentovania. (Pridám osobnú skúsenosť: Môj syn potrebuje spať už o 18.00. – odmalička až dodnes (má 2,5 roka) to inak nejde, musí byť o šiestej večer v posteli. Vtedy zaspí bez problémov, do 10-15 minút, sám. Ak mal ťažší deň, fyzicky náročnejšie aktivity, prípadne horší/kratší denný spánok, alebo ak je jednoducho počas dňa mrzutý a zdá sa mi unavený, ukladám ho už o 17.30. Správny balans medzi zásadou pravidelnosti a rešpektovania konkrétneho aktuálneho stavu dieťatka resp. jeho aktuálnej potreby spánku podľa únavy je zárukou dobrého spánkového režimu. No ak niekedy z nejakého dôvodu ho uložím na noc až o 18.30, už mi jednoducho do ôsmej nezaspí. Bude ležať v postieľke, šepkať si, hrať sa s prštekmi či plyšákom, mrmlať si – vidím na ňom snahu zaspať ale jednoducho nie je schopný, až kým sa úplne na doraz nevyčerpá. Čo je skoro vždy až o ôsmej, prípadne pol deviatej večer. Stačilo len o pol hodinku zmeškané načasovanie a rozdiel je enormný. Kvôli tej pol hodinke sme vlastne prišli o dobré dve hodiny kvalitného spánku, ktorý dieťatko potrebuje. Prečo, to sa dozviete napr. v článku Spinkať bez plaču….
        Nájsť ten správny čas na ukladanie dieťatka nie je spočiatku ľahké, a ak si nie ste istá, radšej vždy ukladajte skôr ako neskoro. Navyše, vaše dieťatko je ešte veľmi maličké, všetko je v procese vývoja, zatiaľ nepravidelné a neustálené. Preto pokusy o skorší nočný spánok nevzdávajte, skúste 3-4 dni ukladať napríklad o 17.30 – uvidíte. Ak sa nič pozitívne neudeje, skúste ďalšie 3-4 dni ukladať o 18.00. Atď. Nebojte sa trochu experimentovať. Čo nefunguje dnes, môže fungovať o týždeň a pod.)

        Vráťme sa ale k radám doktora Weissblutha pre váš prípad: Počas dňa je vašou prioritou snaha maximalizovať spánok a minimalizovať plač či mrzutosť dieťatka. Nemali by ste sa snažiť udržať dieťatko bdelé dlhší čas medzi jednotlivými spánkami. Väčšina detí v tomto veku potrebuje znova spať už po hodine príp. hodine a pol od posledného prebudenia. Niekedy vydržia bdieť aj dve hodiny, ale do dvoch hodín by určite mali byť v postieľke, inak sa nevyhnete druhému dychu a problémom so zaspávaním. Tu, zdá sa, ste veľmi krásne vypozorovali, že vaše dieťatko dlho bdieť nevydrží – robíte správne, že to rešpektujete, pokračujte v tom!
        Naučte sa sledovať prvotné náznaky ospalosti – viac o nich nájdete tu na blogu.
        To, že sú denné spánky v tomto veku zatiaľ kratšie ako by sme si želali, je prirodzené a nie je to problém, ktorý by sme mali prioritne riešiť. Ranný spánok máte krásny, ten poobedný sa vyvíja o niečo neskôr, chce to len čas. Najdôležitejšie pre vás je správne načasovanie denných spánkov – tým zamedzíte prílišnej mrzutosti a plaču a podporíte správny vývoj zdravých spánkových návykov.
        Pán doktor by bol rád, ak by ste sa ozvali o týždeň alebo dva a dali nám vedieť, ako sa vám darí realizovať tieto méty. Ja vás uisťujem, že to pôjde, aj keď nie hneď. Chce to trpezlivosť a čas, pamätajte, že mozog dieťatka sa v tomto veku stále prudko vyvíja, spánkové centrum ešte nefunguje tak, ako bude o pár mesiacov – preto ak niečo z toho, o čo sa snažíte, dnes nefunguje, treba skúšať – o tri dni alebo o týždeň už možno bude – mozog a všetky jeho funkcie sa rýchlo vyvíjajú a menia. Ako sme už spomínali: čo sa zdalo nerealizovateľné včera, zajtra môže krásne fungovať. 🙂
        Katarína + Dan

      • barbora

        Dakujem za odpoved, urcite budem skusat vsetky rady, ktore ste mi napisali. Mam este jednu otazku, naozaj sa snazim uz pri prvych priznakoch unavy davat maleho spat, ale vzdy ked ho polozim do kocika zacne strasne plakat a place aj polhodinu aj viac dokym zaspi. Pritom ked ho davam spinkavat este neplace, ale akonahle ho polozim do kociara zacne plakat, a nikde inde okrem kociara mi cez den nezaspi. Neviem co s tym mam robit, lebo napapany je, prebaleny je , nema dovod plakat ale strasne place. Aj toto moze suvisiet s tym, ze chodi neskoro spat, alebo nie? lebo viem, ze nocny spanok vplyva na ten denny.
        Dakujem krasne.

      • Katka

        Dobry vecer, syncek spaval v postielky, kym neprisli koliky. Musime ho uspavat na rukach, cez den spi v kociku, vecer tiez, spinka od 20. popripade neskor do polnoci alebo jednej hodiny, potom ho vezmem k sebe do postele, dam mu prsnik a spime spolu. Koji sa dlho a asi kazde 2 hodiny, takze spi so mnou v posteli, nebola by som fyzicky schopna pri dojceni nespat, takze je u mna. O 2 tyzdne bude mat syncek 3 mesiace a planujem ho ucit spat v postielke (pokial skonmcia koliky) a nie na rukach. Ked sa zobudi po polnoci, mozem si ho zobrat k sebe a nadalej ho mat u seba do rana? Moze to takto fungovat? Nijako si neviem predstavit nakojit ho a dat do postielky. Dakujem.

  2. barbora

    Este by som doplnila, ze cez den zase nezaspi nikde inde ako v kociku 😦 je mozne ho naucit spavat v postielke??
    Dakujem pekne za odpoved.

  3. Vladimira

    Dobry den prajem,

    prisla som si ku vam po radu ohladom mojho 7 tyzdnoveho chlapceka. Mame problemy s dennym spankom. Malinky nechce cez den skoro vobec spinkavat. Priznavam, ze urcity cas trvalo, kym som sa naucila rozoznavat kedy ho ulozit do postielky, kedze je to nase prve dietatko. Ale v tom uz problem nevidim, myslim ze toto uz zvladam. Aj ked ho ulozim do postielky v case, kedy stichne, ma skleny pohlad a brhli si ocka, on pekne zaspava, po chvili otvori oci akoby sa nic nedialo a je po spanku. Zacne sa mrvit,, mrncat a ked nie som pri nom zacne plakat az revat.
    Na nocny spanok sme ho zvykli ukladat okolo 20.00, po tom ako sa okupka, prebali a nakoji. Vtedy relativne rychlo zaspinkal, do pol deviatej uz spal. V noci sa zvykne budit prvykrat po 4 az 5 hodinach – okolo polnoci az jednej. Potom okolo pol stvrtej-stvrtej a potom o piatej. Vtedy si ho prelozim do postele a spi este tak do siedmej-pol osmej ako kedy. Horsie je to s dennym spankom. Niekedy spi pekne, inokedy s tazkym usilim dvakrat po polhodine. Zvysok dna ho nosim na rukach, v satke alebo cicikam na vankusi, len aby neplakal. Akonahle ho necham sameho place. Ked by som ho nechala chvilku plakat, potom mam velky problem utisit ho.
    Ked ho nasla vasu stranku, chcela som skusit posunut nocny spanok podla toho co ste pisali. Kedze ako som sa docitala, nocny spanok ovplyvnuje ten denny. Avsak skusala som ho ulozit o siedmej, o pol siedmej a vzdy nezaspal skor ako po hodine a pol, a tom s placom. Dnes som ho skusala dat spat o pol siestej, kedze som na nom videla, ze je uz unaveny. Ulozila som ho do postielky, vsetko krasne islo, malinky zaspaval uplne bez pomoci a vyzeralo ze uz spinka, ked asi po 15 min. otvoril oci akoby nic a zacal sa prehadzovat, mrncat. Nakoniec zaspal az o pol deviatej! po kope revu, jednom prebaleni a nakojeni….. 😦
    Som z toho nestastna, lebo viem, ze mu spanok musi chybat a velmi sa snazim nejak to napravit. Zial nic zatial nepomaha….
    Este musim dodat, ze sa sem tam trapime aj kolikovymi zachvatmi, ktore sa prejavili parkrat podvecer tak minimalne jednohodinovym neutichajucim placom. Vtedy nepomaha dokonca ani ked ho na rukach nosim.

  4. Jana

    az mi je smutno, ked si citam taketo riadky. ved ste si odpovedali sama: citujem z vasho prispevku -“Akonahle ho necham sameho place.” odporucam precitat knizku Koncept kontinua od Jean Liedloffovej. Babatka potrebuju byt pri mame. Ked vas neciti pri sebe, je prirodzene, ze nevie pokojne spinkat. Aspon v prvych mesiacoch po narodeni urcite noste babatko pri sebe a ked nechce spinkat samo, dava vam tym signal, ze vas potrebuje citit. Ja viem, je to tazke nosit babatko ked je tolko veci, co je potrebne doma spravit. Ale ono sa to da. V satke, baby vaku a podobne, Ja sa to snazim takto s mojou 3 mesacnou dcerkou a na mne si pospi aj ked davam prat a podobne, vsetko v satke. V noci spinkame uplne pokojne, aj v postielke hned pri mne, alebo v posteli pri nas. A cez den aj v kociku, cize nemusim ju zase nosit uplne stale 🙂
    Netrapte sa tym, ze dietatko nevie spat same, je to uplne prirodzene a preto respektujme potreby nasich deticiek. Nebojte sa, nebudu z nich za to rozmaznane deti, ale prave samostante a iste deticky. Lebo dostanu vsetku potrebnu lasku a starostlivost vo faze vyvoja, ked ju najviac potrebuju. A teoria, ze treba dieta nechat vyplakat je uplne najvacsia hlupost, ktoru mohli teoretici o vychove vymysliet. Az mi je smutno za vsetky tie deticky, na ktorych ich rodicia podla tejto teorie experimentuju 😦 Sposobia tym svojim detom len frustraciu a neistotu, ze ked potrebovali citit lasku a opatru, tak mohli kricat kolko chceli, nedostali ju…

  5. Lucia

    Dobry den, chcela by som sa spytat,ako mozem predlzit nocny spanok u mojej 7 tyzdnovej dcerky.Po kupani,o 19:00 spi max. 3 hodiny a potom uz len hodinu,obcas hodinu a pol. Ked sa zobudi,v tichosti ju nakojim,ale minimalne raz za noc place ako o dusu a nechce spat.Ako by som jej mohla pomoct aby pekne spinkala?dakujem

  6. Dobry den,
    mame 3,5 mesacnu dcerku a stale bojujeme s akymkolvek spankom. Cez den spi tak nanajvys hodinku suvisle, ani za svet nechce spat bezomna takze spava v obyvacke a pri pustenej TV( v tichu nespi absolutne). Cez den spi najviac 3x bez akejkolvek pravidelnosti. Vzdy aspon hodinu denne ma hystericky plac ako o dusu a ja viem ze je to z unavy, lebo ju uz celu myka, trha hlavkou do stran a aj rukou trieska vsade okolo seba. Vecer po kupani a napapani zaspi okolo pol deviatej, po dvoch hodinach papame a spi dalej, ale potom sa s revom zobudi o pol dvanastej a huci niekedy vytrvalo aj dve hodiny vkuse a nepomaha ani nosenie, ani prsnik ani rozpravka, nic…Ked okolo pol druhej rano zaspi tak sa budi kazde cca dve hodiny na papanie (kojim) a uz spi viac menej dobre do takej desiatej rana. Kedze nas oco robi nocne a ja som totalne vycerpana tak to neviem posunut aby sme vstavali skor, ledva za sebou taham nohy takto. Takze ranny spanok nejako oddelene vobec nemame.
    Inak skusali sme ukladanie do postielky aj o siedmej, aj o siestej, aj o piatej a vtedy nezaspala pred pol dvanastou v noci ani s hladkanim, spievanim (na rukach byt odmieta) ani s cumlikom. A teraz ked spi v obyvacke spi viac, ale tiez je to tragedia. Prosim poradte ako s tym bojovat, pretoze ja nedokazem cez den spat a v noci ked mala zaspi zaspavam dalsiu hodinu a pol po nej, cize v dosledku spim 6 hodin prerusovane a nevladzem nic a som akurat tak nervozna a ked potom mala cely vecer hulaka ide ma porazit.

    Dakujem

    • Ivana

      Dobry den prajem, moj syn ma presne tri mesiace. Doteraz spinkaval velmi pekne. cez den aj v noci. Lenze v poslednej dobe akoby utalo a v noci zacal velmi zle a nepokojne spat a rovnako je to s jeho zaspavanim. ( cvicime aj vojtovu metodu kvoli fibromyomatoze na krku v dosledku zranenia pri porode- neviem ci to moze mat suvis) Cez den dodrziavame to aby nebdel viac ako hodinu a pol a niekedy ked vidim ze zacne zivat ukladam ho aj skor. Spinkat vydrzi max..45 minut, niekedy v poslednych dnoch sa objavi vinimka ze vydrzi aj hodinu a pol. V kociku zvladne aj dve hodiny, lenze casto s tym ze sa prebudi a ja ho este uhojdam….lenze v noci to zacina byt katastrofa. Po troch az styroch dennych spankoch ho ukladam cca o 18:30…vecer mi dam aj viac mliecka ( je z vacsej casti na umelom mliecku, ale vzdy sa pokusam dat najprv prso a potom dam umele mlieko)….Uspavanie mi trva aj hodinu, maleho ulozim do postielky po kupkani, mame taky ritual ze mu v postielke zaspievam pesnicku, lenze on sa na striedacku vrti, krci, mrnka, vyoluva cumel a ja mu ho snad 300x musim naspat vlozit a takto sa strieda nepokoj s trhanym rozhadzovanim ruciciek (niekedy akoby sa zlakol) a kopanim s chvilkou ked vidim ze uz sa mu zatvaraju ocka, a potom akoby zase nabral silu a zacal so spankom bojovat vrtenim, pucenim, rozhadzovanim ruk a kopkanim…a tento kolobeh trva hodinu, lenze ja mu trosku pomaham zaspat tym ze ho pobuchavam po ritke.a to ho uhojda..niekedy zaspi a zese sa po chvilke prebudi a takto to trva aj hodinu.lenze potom sa zobudi okolo 22:30- 23.00 lenze tomu zase predchadza dost nepokojne spanie, vrti sa a na striedacku vypluva dudlik a ja mu ho vkladam do pusy..a potom je hore zase po 2 hodinach az do asi 5-6 rana s tym ze sa snazim mu vkladat dudlik aby som predlzila interval krmenia aspon na 3 hodinky…snazim sa teraz skusit zaspavat bez dudla, odnaucit ho od neho, lenze teraz sa k tomu nepokojnemu zaspavaniu pridal aj plac kvoli cumliku…poprosila by som vas o radu co s tym? ako zabezpecit mojmu synovi pokojny spanok a pokojne zaspavanie? aby prespal vacsiu cast noci a nebudil sa potom kazde dve hodiny?? srdecne dakujem za odpoved

  7. Spätné upozornenie: O vzoroch a spánku | Zápisník sprievodkyne

  8. Zuzana Hrickova

    Dobry den,chcela by som
    poprosit o radu ako predlzit 30 minutove denne spanky 3 mesacneho babatka.Dietatko je na um,na noc ju davame spat medzi 19 a 20 hod.,v noci sa budi na jedenie 2 az 3x a vstava medzi 6 a 7ou hod.Po rannom jedeni zaspi este na hodinu,no potom su jej denne spanky len 30 minutove okrem obedneho kedy spi v kociku-ten trva 2 alebo 2.5 hod.Dakujem za radu.

  9. Lucia Moravčíková

    Dobry den, mame 2 a pol mesacneho syna, ktoremu nedavno presli koliky. Asi tyzden spal ukazkovo, vecer sme ho uspali velmi rychlo. Potom odrazu zacal pri ukladani na vecerny spanok strasne plakat. Neda sa utisit ani na rukach, ani pri kojeni. Takto vydrzi plakat aj hodinu, potom ho odrazu “vypne” a zaspi. Uz to trva vyse tyzdna a nevieme co s tym. Vecer ho ukladame medzi 7 a 8 hodinou (teraz pri tych placoch nezaspi skor ako o pol 9, je jedno ci ho ulozime o 7 alebo o 8). Na kojenie sa budi medzi pol 5 a 5 rano, po kojeni hned zaspi a spi az do pol 8 az 8. Potom je tak 1.5 az 2 hodinky hore. Spi v kociku na prechadzke posledny tyzden tak 30 maximalne 40 min. Opat je 1.5 az 2 hodinky hore a spi 3 hodiny v postielke. Opat je 1.5 az 2 hodinky hore a spi opat 30 az 40 min v kociku na prechadzke. Este pred nejakom case spaval v kociku aj 2 hodiny. Potom sa ho snazime ulozit pri prvych priznakoch unavy, ale ako som spominala, zacne hrozne plakat a je problem utisit ho. Viete nam, prosim, poradit? Dakujem.

Pridaj komentár